Θεραπεία Ημικρανίας – Μονοκλωνικά Αντισώματα

ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Η διαχείριση της ημικρανίας έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με την κυκλοφορία νέων βιολογικών φαρμάκων. Ιστορικά, η προφυλακτική θεραπεία περιελάμβανε τη χρήση προληπτικών φαρμάκων που αρχικά σχεδιάστηκαν για διαφορετικές παθήσεις. Η αποτελεσματικότητά των ουσιών αυτών  όμως στην χρόνια ή στην επεισοδιακή ημικρανία είναι μέτρια. Ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί νέα βιολογικά προϊόντα που στοχεύουν μια συγκεκριμένη ουσία στον εγκέφαλο – το πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης (CGRP) – το οποίο παίζει βασικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της ημικρανίας. Μπλοκάροντας τη λειτουργία του υποδοχέα του CGRP οι παράγοντες αυτοί μπορούν να μειώσουν τον συνολικό αριθμό των ημερών πονοκεφάλου ανά μήνα και να περιορίσουν την ανάγκη χρήσης πολλαπλών φαρμάκων. Επί του παρόντος, τρεις ανταγωνιστές CGRP έχουν εγκριθεί για την προληπτική θεραπεία της ημικρανίας σε ενήλικες: Aimovig (ερενουμάμπη), Ajovy (φρεμανεζουμάμπη) και Emgality (γκαλκανεζουμάμπη).

Και οι τρεις θεραπείες χορηγούνται μέσω υποδόριας ένεσης (στο δέρμα) από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι. Το Aimovig και το Emgality χορηγούνται μια φορά τον μήνα ενώ το Ajovy μία φορά τον μήνα ή το τρίμηνο ανάλογα με την δόση.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Οι ασθενείς με ημικρανία έχουν αυξημένα επίπεδα CGRP το οποίο έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της ημικρανίας. Αυτό το νευροπεπτίδιο, όταν συνδέεται με τον υποδοχέα του, είναι υπεύθυνο για μια σειρά γεγονότων που συμβάλλουν στη νευρογενή φλεγμονή και στην αγγειοδιαστολή προκαλώντας τον πονοκέφαλο. Οι ανταγωνιστές CGRP είναι εξανθρωπισμένα μονοκλωνικά αντισώματα που συνδέονται με τον υποδοχέα και αποκλείουν τη δεσμευτική του δραστηριότητα επιλεκτικά. Αυτό πιστεύεται ότι μπλοκάρει τον προαναφερθέντα καταρράκτη γεγονότων, αποτρέποντας έτσι την ημικρανία.  Αυτή είναι η πρώτη κατηγορία φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την πρόληψη της ημικρανίας και λειτουργούν με αυτόν τον μηχανισμό.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι ανταγωνιστές του CGRP είναι αποτελεσματικοί στην επεισοδιακή αλλά και στην χρόνια ημικρανία.

Ως χρόνια ημικρανία ορίζεται η εμφάνιση 15 ή περισσότερων ημερών πονοκεφάλου το μήνα, με χαρακτηριστικά ημικρανίας να υπάρχουν τουλάχιστον σε οκτώ από αυτές τις ημέρες. Η επεισοδιακή ημικρανία είναι η εμφάνιση 4 έως 14 ημερών ημικρανίας το μήνα. Η αθροιστική κεφαλαλγία, η οποία συχνά λανθασμένα διαγιγνώσκεται ως ημικρανία, είναι η πιο κοινή από τις πρωτοπαθείς διαταραχές κεφαλαλγίας που είναι γνωστές ως αυτόνομες κεφαλαλγίες του τριδύμου. Αυτός ο τύπος κεφαλαλγίας αντλεί το όνομά του από το γεγονός ότι οι κρίσεις συμβαίνουν αθροιστικά σε περιορισμένες χρονικές περιόδους.

Συνοπτικά, στις μελέτες έγκρισης οι αναστολείς CGRP μείωσαν σημαντικά τις μηνιαίες ημέρες ημικρανίας, αύξησαν σημαντικά το ποσοστό των ασθενών που επιτυγχάνουν μείωση ≥ 50% σε μηνιαίες ημέρες ημικρανίας και οδήγησαν σε σημαντικά μειωμένη μηνιαία χρήση φαρμάκων για την οξεία φάση της ημικρανίας σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με χρόνια και επεισοδιακή ημικρανία. Στην Αμερική το Emgality έχει εγκριθεί και για την επεισοδιακή αθροιστική κεφαλαλγία.

Η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να είναι εμφανής και από τον πρώτο μήνα της χορήγησης.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης όπως ερυθρότητα, οίδημα ή πόνος. Δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις.

ΔΙΑΘΕΣΗ

Τα φάρμακα είναι υψηλού κόστους και χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία αν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις (ανθεκτική ημικρανία, μεγάλη συχνότητα κρίσεων, αποτυχία άλλων αγωγών κα)

Ενημερωθείτε στο 210 -6217194

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH