ινομυαλγία

ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ: ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ-ΠΑΛΙΑ ΠΑΘΗΣΗ

Αν πονάτε ανυπόφορα σε διάφορα σημεία, έχετε διαταραχή ύπνου, κόπωση που δεν περνάει με την ανάπαυση και διαταραχή συγκέντρωσης μπορεί να πάσχετε από ινομυαλγία.

Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί πόνο σε όλο το σώμα. Πιο έντονοι πόνοι παρατηρούνται στον αυχένα, στις ωμοπλάτες, στους βραχίονες, στην μέση και στους μηρούς. Στα σημεία αυτά υπάρχει έντονη ευαισθησία ακόμα και με την ελαφριά πίεση. Συνυπάρχουν μεγάλη κόπωση, μυική δυσκαμψία, διαταραχή ύπνου, αυξημένη ευαισθησία στον πόνο, διαταραχή συγκέντρωσης, πονοκεφάλους και ευερέθιστο έντερο.

Η ινομυαλγία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν «ψυχολογικό πρόβλημα» και δεν ήταν αποδεκτή ως πάθηση. Σήμερα όμως είναι διαπιστωμένα ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος για την οποία υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένα κριτήρια.
Είναι πιο συχνή στις γυναίκες της μέσης ηλικίας. Οφείλεται μάλλον σε κάποια διαταραχή των χημικών ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα η οποία προκαλεί αλλοιωμένη απάντηση στα επώδυνα ερεθίσματα.
Σε πολλές περιπτώσεις πυροδοτείται από έντονα σωματικά γεγονότα όπως λοιμώξεις, τραυματισμούς, τοκετό ή συναισθηματικά στρεσογόνα ερεθίσματα όπως η απώλεια ενός αγαπημένου ή ένας χωρισμός.

Για την διάγνωση δεν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση. Γίνεται με την κλινική εξέταση και τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων κυρίως του υποθυρεοειδισμού, της πολυνευροπάθειας, της μυοσίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου και της ρευματικής πολυμυαλγίας. Χρειάζονται κάποιες εξετάσεις αίματος και ενδεχομένως ηλεκτρομυογράφημα άνω και κάτω άκρων.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την πάθηση. Χρειάζεται αλλαγή του τρόπου ζωής, εκπαίδευση και φάρμακα που ανακουφίζουν από τους πόνους. Η νόσος δεν είναι προοδευτική, δηλαδή δεν σημαίνει ότι θα χειροτερεύει συνέχεια. Με την θεραπεία αναμένεται ύφεση των συμπτωμάτων.

Πολύ βοηθητικές είναι η άσκηση και η διατροφή σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, μαγνήσιο και φυσικά συστατικά.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι παυσίπονα (τραμαδόλη), μυοχαλαρωτικά, αντικαταθλιπτικά (ντουλοξετίνη, βενλαφαξίνη, αμιτριπτυλίνη) και αντιεπιληπτικά (πρεγκαμπαλίνη).

Οι ασθενείς με ινομυαλγία πραγματικά πάσχουν! Θα πρέπει ο γιατρός να τους ακούει με προσοχή, να τους εξετάζει λεπτομερώς και να σχεδιάζει ένα κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους.

Δρ Δήμητρα Σαλή
Νευρολόγος

 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH