Λοίμωξη από κορωνοϊό και άνοια

Λοίμωξη από κορωνοϊό και άνοια: Συμβουλές για τους φροντιστές.

 

*Η Δήμητρα Σαλή είναι Διπλωματούχος Κλινικής Νευρολογίας του Κολεγιακού Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Επιμελήτρια της Β’ Νευρολογικής Κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών.

Οι ασθενείς με άνοια είναι γενικά πιο εκτεθειμένοι στις ιώσεις πόσο μάλλον στην λοίμωξη από κορωνοϊό. Η βασική αιτία είναι ότι δεν μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας π.χ να πλένουν συχνά  τα χέρια τους ή να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βήχουν. Επίσης δεν είναι σε θέση να εκφράσουν σωματικά ενοχλήματα όπως πονοκέφαλο ή αίσθημα καταβολής. Τέλος η ηλικία τους είναι συνήθως προχωρημένη και εμφανίζουν συνυπάρχουσες παθήσεις.

Την περίοδο αυτή οι φροντιστές έχουν διπλό ρόλο: να φροντίσουν την υγεία του πάσχοντα αλλά και την δική τους! Στην περίπτωση που ο φροντιστής είναι άτομο της αντίστοιχης ηλικίας τίθεται και ο ίδιος σε απομόνωση, χάνοντας κάποιες μικρές ελευθερίες που ενδεχομένως είχε.

Χρειάζεται λοιπόν μεγαλύτερη υπομονή και προσπάθεια για την διατήρηση της σωματικής αλλά και της ψυχικής υγείας. Αν είστε φροντιστής να ξέρετε ότι κάνετε πάντα το καλύτερο που μπορείτε!

 Ωστόσο κάποιες συμβουλές είναι πάντα βοηθητικές:

  • Ελέγχετε ότι οι ασθενείς πλένουν απολυμαίνουν και πλένουν συχνά τα χέρια τους. Μπορείτε να τραγουδήσετε μαζί τους ένα τραγούδι πλένοντας τα χέρια σας μαζί και να βάλετε υπενθυμιστικά σημειώματα σε διάφορα σημεία. Αν δεν είναι εύκολο το συχνό πλύσιμο χρησιμοποιείστε αντισηπτικά υγρά ή μαντηλάκια.
  • Καθαρίζετε τακτικά αντικείμενα όπως τηλεχειριστήρια, πόμολα και βρύσες.
  • Εξασφαλίστε ότι έχετε προμηθευτεί τα απαραίτητα φάρμακα.
  • Σκεπτείτε μια εναλλακτική λύση στην περίπτωση που αρρωστήσει ο βασικός φροντιστής.
  • Ενδεχομένως λοίμωξη από κορωναιό σε ανθρώπους με άνοια θα μπορούσε να εκδηλωθεί με απότομη αλλαγή στην συμπεριφορά. Το ίδιο συμβαίνει και λόγω λοίμωξης από άλλες ιώσεις. Αν αντιληφθείτε κάποια αλλαγή ελέγξτε καταρχήν τα συνήθη αίτια: αλλαγή περιβάλλοντος, δυσκοιλιότητα, κατακράτηση ούρων, πόνος σε κάποιο σημείο του σώματος πριν προβείτε σε περαιτέρω ενέργειες.
  • Ο εγκλεισμός ενός ανθρώπου με άνοια μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ανησυχία και άγχος. Ενισχύστε τις δραστηριότητες στο σπίτι πχ διάβασμα, μουσική, περιοδικά, αγαπημένες σειρές.
  • Αποφύγετε έκθεση σε τηλεοπτικές ειδήσεις με θέμα την πανδημία, ακόμα και ανάλογες συζητήσεις ενώπιον του ασθενή. Μπορεί να τρομάξει πολύ από το περιεχόμενο που δεν μπορεί να επεξεργαστεί κατάλληλα αλλά και από το γενικό κλίμα φόβου που εκπέμπεται.
  • Αν ο ασθενής είναι σε ήπια στάδιο της νόσου μπορεί να χρησιμεύσει μια συζήτηση/ενημέρωση σχετικά με την λοίμωξη με απλό και καθησυχαστικό τρόπο.
  • Διατηρείστε συχνή επαφή με συγγενείς και φίλους τηλεφωνικά ή διαδικτυακά.

Θυμηθείτε ότι η κατάσταση είναι για όλους δύσκολη και πρωτόγνωρη. Διατηρείστε την ψυχραιμία σας χωρίς ενοχές.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH