Ιατρείο Άνοιας & Ελέγχου μνήμης

Ιατρείο Άνοιας & Ελέγχου Μνήμης

Η νευρολόγος Σαλή Δήμητρα έχει ιδιαίτερο επιστημονικό και κλινικό ενδιαφέρον για την άνοια και γενικά τις διαταραχές μνήμης. Υπήρξε συνεργάτης του «Ειδικού Ιατρείου Διαταραχών Μνήμης» στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» από το 2004 μέχρι το 2012. Έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή με θέμα σχετικό με τα απεικονιστικά ευρήματα στην ήπια γνωσιακή διαταραχή. Έχει λάβει μέρος σε ομιλίες και δημοσιεύσεις σχετικές με τα ανοικά σύνδρομα. Έχει συμμετάσχει σε πρωτόκολλα κλινικής δοκιμής φαρμάκων για την θεραπεία των αντίστοιχων παθήσεων. Είναι υπεύθυνη του Ιατρείου Άνοιας στην ΜΦΗ «Νέα Θάλπη» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας.

Επίσης είναι συνεργάτης του Ιατρείου Σπάνιων Ανοιών της Α’ Νευρολογικής Κλινικής στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας.

Το ιατρείο άνοιας απευθύνεται σε άτομα με

 • Διαταραχή μνήμης ανεξαρτήτου ηλικίας
 • Νοητική εξασθένηση τρίτης ηλικίας
 • Νόσο Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας
 • Νευρολογικές παθήσεις που προσβάλουν την μνήμη (Σκλήρυνση κατά πλάκας, Εγκεφαλικά επεισόδια, νόσος Πάρκινσον)
 • Σε φροντιστές – συγγενείς ασθενών

Οι υπηρεσίες του ιατρείου είναι

 • Πλήρης νευρολογικός έλεγχος και ειδικά τεστ μνήμης
 • Κλινική εξέταση και λειτουργική αξιολόγηση
 • Φαρμακευτική παρέμβαση και σχεδιασμός θεραπείας
 • Σεμινάρια και Ατομικές συμβουλευτικές συνεδρίες για συγγενείς – φροντιστές ασθενών
 • Εργοθεραπεία και Ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης
 • Αξιολόγηση ικανότητας για σύνταξη διαθήκης
 • Δυνατότητα εξέτασης και διαδικτυακά

 

Τι χρειάζεται στην πρώτη επίσκεψη για έλεγχο άνοιας;

 • Οι επισκέψεις στο ιατρείο διαρκούν κατά μέσο όρο περίπου 45 έως 60 λεπτά.
 • Συστήνεται ο ασθενής να συνοδεύεται από ένα οικείο πρόσωπο που να μπορεί να δώσει πληροφορίες
 • Αν υπάρχουν να προσκομίζεται το προηγούμενο ιστορικό, η φαρμακευτική αγωγή και γνωματεύσεις από προηγούμενες εξετάσεις (πχ αξονικές, μαγνητικές τομογραφίες)
 • Ο ασθενής να έχει τα γυαλιά του αν τα χρειάζεται για να γράψει και να διαβάσει.
 • Καλό είναι το ραντεβού να κλειστεί σε ώρα που ο ασθενής είναι ξεκούραστος και ήρεμος

Συνεργάτες του Ιατρείου άνοιας και ελέγχου μνήμης

 

 

Μαρία Χατζοπούλου

Η Μαρία Χατζοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Αποφοίτησε από τη Σχολή «Πρόγραμμα Ψυχολογίας» του ΕΚΠΑ το 2010. Στη συνέχεια παρακολούθησε και αποφοίτησε από το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ «Κλινική Νευροψυχολογία» το 2013. Από το 2014 εως και σήμερα εργάζεται ως Νευροψυχολόγος στο Κέντρο Ημέρας IASIS με αντικείμενο τη νευροψυχολογική εκτίμηση ασθενών με νοητικές διαταραχές, την κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία και τη συμβουλευτική φροντιστών ανθρώπων με άνοια. Παράλληλα, διατηρεί ιδιωτικό γραφείο, στην περιοχή του Χαλανδρίου, με το ίδιο αντικείμενο. Συμμετείχε στο Ιατρείο Μνήμης στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, κατά την περίοδο 2012-2015 καθώς και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών κατά την περίοδο 2014-2016. Έχει σημαντικό αριθμό επιστημονικών ανακοινώσεων. Μιλά αγγλικά σε επίπεδο C2 και γαλλικά σε επίπεδο C1.
null
Δρ. Μαρία Χατζοπούλου
Νευροψυχολόγος

Πατσαλού Καλλιόπη

Η Καλλιόπη Πατσαλού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ το 2016. Αργότερα, έλαβε δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών από το κοινό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Κλινική Νευροψυχολογία – Νοητικές Νευροεπιστήμες» το 2022. Από το 2016 έως το 2020 εργαζόταν εθελοντικά στην Μονάδα Νοητικών Διαταραχών/Άνοιας της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. «Αττικόν» κάτω από την επιτήρηση του καθηγητή Σωκράτη Γ. Παπαγεωργίου.  Από το 2020 έως το 2022 συμμετείχε στο Ειδικό Ιατρείο Μνήμης-Νοητικών διαταραχών-Σπανίων Ανοιών του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Από το 2022 εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας ως ψυχολόγος με ειδίκευση στις νοητικές λειτουργίες και τις διαταραχές αυτών, καθώς και στην νευροψυχολογική αξιολόγηση.

Σμαραγδάκη Εύα

Η Εύα Σμαραγδάκη είναι Νευροψυχολόγος (MSc), υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στην Α’ Νευρολογική Κλινική, στο Αιγινήτειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Η κυρία Σμαραγδάκη γεννήθηκε στην Κω το 1997. Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2019. Στην συνέχεια, παρακολούθησε το ετήσιο σεμινάριο για την άνοια της Ελληνικής Γεροντολογικής και Ψυχογηριατρικής Εταιρίας. Έπειτα, παρακολούθησε και αποφοίτησε πρώτη από το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ «Κλινική Νευροψυχολογία – Νοητικές Νευροεπιστήμες». Το 2018-2019 πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στην Μονάδα Νοητικών Διαταραχών/Άνοιας της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. «Αττικόν» με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Nευρολογίας και Nευροψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Σωκράτη Παπαγεωργίου, όπου συνέχισε ως το 2020 ως επιστημονικός συνεργάτης. Από το 2020 έως σήμερα, είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Ειδικό Τμήμα Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων και Επιληψίας, όπου εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στις διαταραχές επιδέξιων κινήσεων (απραξία) στα νευροεκφυλιστικά νοσήματα και στο Ειδικό Ιατρείο Μνήμης – Νοητικών Διαταραχών – Σπανίων Ανοιών στην Α Νευρολογική Κλινική ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις διαταραχές των νοητικών λειτουργιών λόγω αναστρέψιμων και μη αιτίων και τις τεχνικές της νευροαπεικόνισης. Έχει τέλος ασχοληθεί με τη δικαιοπρακτική ικανότητα σε ανοϊκούς πληθυσμούς και τις νοητικές λειτουργίες στη φυσιολογική γήρανση.
null
Σμαραγδάκη Εύα
Νευροψυχολόγος (MSc)

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH