Πολλαπλή Σκλήρυνση

Πολλαπλή Σκλήρυνση – Αντιμετώπιση χωρίς φόβο

Η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ-σκλήρυνση κατά πλάκας) είναι μια χρόνια νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) που βλάπτει τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα. Θεωρείται αυτο-άνοση πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εσφαλμένα κατά του ΚΝΣ δημιουργώντας μια φλεγμονή που προσβάλλει την μυελίνη και τα κύτταρα που την παράγουν.  Η μυελίνη είναι το προστατευτικό κάλυμμα των νεύρων και η καταστροφή της οδηγεί σε συμπτώματα που άλλοτε υποχωρούν εντός εβδομάδων ή μηνών άλλοτε μένουν μόνιμα.

Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 20 με 50 χρονών και συχνότερα στις γυναίκες. Η ύπαρξη συγγενή με ΠΣ ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής της αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι κληρονομείται από γενιά σε γενιά. Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η χαμηλή βιταμίνη D και το κάπνισμα έχουν επίσης ενοχοποιηθεί.

Τα πιο συχνά συμπτώματά της είναι οι οπτικές διαταραχές, οι αισθητικές διαταραχές, η κόπωση και η δυσκολία στην κίνηση. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να υπάρχουν τα εξής: θάμβος όρασης, ίλιγγος, διαταραχή ισορροπίας, μουδιάσματα στα άκρα ή στο πρόσωπο, αδυναμία σε κάποιο άκρο, διαταραχή της ούρησης ή/ και της στύσης κα. Τα συμπτώματα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή και θα πρέπει να έχουν διάρκεια τουλάχιστον 24 ωρών για να αξιολογηθούν. Η εμφάνιση συμπτωμάτων χαρακτηρίζεται ως υποτροπή.

Η πλειοψηφία των ασθενών με ΠΣ σπάνια καταλήγουν με βαριά αναπηρία, εν μέρει χάρη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην θεραπεία τα τελευταία χρόνια. Τα δύο τρίτα των ασθενών παραμένουν ικανοί να περπατήσουν συχνά όμως με κάποιο βοήθημα (πχ μπαστούνι). Η νόσος δεν είναι μεταδοτική ούτε θανατηφόρος.

Η διάγνωση της ΠΣ δεν είναι πάντα εύκολη. Στην αρχή τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι ειδικά. Κάποιες φορές είναι παροδικά και διαφεύγουν. Δεν υπάρχει μία και μόνη εξέταση που να επιβεβαιώνει την διάγνωση. Η μαγνητική τομογραφία είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Είναι απαραίτητη η λήψη καλού ιατρικού ιστορικού, η νευρολογική εξέταση, και ενδεχομένως άλλες εργαστηριακές εξετάσεις εκτός της μαγνητικής τομογραφίας (πχ προκλητά δυναμικά, οσφυονωτιαία παρακέντηση). Στη συνέχεια, τα ευρήματα συνεκτιμώνται και εφαρμόζονται  διεθνώς αποδεκτά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για να θεωρηθεί ακριβής η διάγνωση της νόσου.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία της ΠΣ με την έννοια της πλήρους ίασης. Υπάρχουν όμως αρκετές φαρμακευτικές επιλογές  που τροποποιούν την πορεία της νόσου, μειώνοντας τον αριθμό των υποτροπών και καθυστερώντας την εμφάνιση της αναπηρίας. Οι τροποποιητικές θεραπείες είναι είτε ενέσιμες είτε χορηγούνται από το στόμα. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει «επανάσταση» με την εύρεση νέων φαρμάκων που διευκολύνουν τον γιατρό και τον ασθενή προσφέροντας αρκετές δυνατότητες ανάλογα με την μορφή της νόσου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενή. Οι περισσότεροι πλέον ασθενείς είναι λειτουργικοί και ζουν μια φυσιολογική ζωή. Σημασία έχει η στενή παρακολούθηση, η έγκαιρη έναρξη και αλλαγή της θεραπείας αν χρειασθεί και η εξατομίκευσή της: κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός!

Δρ Δήμητρα Σαλή Νευρολόγος

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH