Λοίμωξη από κορωνοϊό και άνοια

Ασφαλείς οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση από τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με πρόσφατα αμερικανικά επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος λοίμωξης από covid-19στους ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας δεν υπερβαίνει αυτόν του γενικού πληθυσμού. Βαρύτερα νοσούν οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, με σοβαρή αναπηρία, καταγωγή από αφρικανική χώρα και νεφρική ανεπάρκεια.

Οι ανοσοτροποποιητικές θεραπείες δεν επιδεινώνουν την έκβαση της λοίμωξης και ίσως λειτουργούν και προστατευτικά (πχ οι ιντερφερόνες). Ανάλογες μελέτες για τον ρόλο των φαρμάκων αυτών στην θεραπεία της πανδημίας  είναι ήδη σε εξέλιξη. Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι οι θεραπείες που στρέφονται εναντίον των CD-20 λεμφοκυττάρων (οκρελιζουμάμπη, ριτουξιμάμπη) συνδέονται με αυξημένα ποσοστά νοσηλείας και εισαγωγών στις ΜΕΘ. Προς το παρόν δεν υπάρχει οδηγία για περιορισμό της χρήσης τους και η χορήγησή τους εξατομικεύεται.

Θυμίζουμε ότι στα φάρμακα αυτά συστήνεται προληπτικός (πχ αντιγριππικός) εμβολιασμός 2-4 εβδομάδες πριν την επόμενη δόση της αγωγής προκειμένου να υπάρξει επαρκής ανοσοποιητική αντίδραση. Πιθανώς η ίδια οδηγία θα ισχύσει και για το εμβόλιο του κορονοιού.

Συμπερασματικά, τα νέα είναι καθησυχαστικά για τους περισσότερους ασθενείς με ΣΚΠ αρκεί βέβαια να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας!

Πηγή: https://www.medscape.com/viewarticle/938277#vp_4

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH