ημικρανίες

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ

Ο ερχομός της άνοιξης με την άνοδο της θερμοκρασίας και την ανθοφορία αποτελεί  για τους περισσότερους ανθρώπους πηγή χαράς και ευεξίας. Για όσους όμως υποφέρουν από ημικρανίες είναι μάλλον μια δύσκολη περίοδος!

Ο άστατος καιρός και οι βροχές μειώνουν την βαρομετρική πίεση στην ατμόσφαιρα ενώ η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται απότομα. Οι παράγοντες αυτοί μεταβάλλουν την πίεση στις ενδοκράνιες κοιλότητες (ιγμόρεια-μετωπιαίοι κόλποι) προκαλώντας διαστολή των αγγείων και, τελικά, ημικρανία. Πάνω από το 50% των ημικρανικών ασθενών αναφέρουν έξαρση των ημικρανικών κρίσεων με την αλλαγή της εποχής.

Στην εποχιακή έξαρση των ημικρανιών συμβάλλουν και οι αλλεργίες. Οι ασθενείς με εποχιακή αλλεργία έχουν τριπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν ημικρανία, και πάλι λόγω της ρινικής απόφραξης και της και της φλεγμονής των ιγμορείων.

Την άνοιξη, επίσης,  εμφανίζεται μια σπάνια μορφή κεφαλαλγίας που λέγεται αθροιστική κεφαλαλγία. Είναι πιο συχνή στους άντρες σε αντίθεση με τις άλλες μορφές κεφαλαλγίας που είναι «γυναικεία ασθένεια».

Εκδηλώνονται με επεισόδια εντονότατου ετερόπλευρου πόνου στην περιοχή του οφθαλμού, πάντα στην ίδια πλευρά. Το βλέφαρο μπορεί να παρουσιάζει οίδημα ή πτώση. Η κόρη μικραίνει και ο επιπεφυκότας κοκκινίζει. Συχνά υπάρχει ρινική συμφόρηση και δακρύρροια στην ίδια πλευρά. Κάποιες φορές παρουσιάζεται ακόμα έντονη εφίδρωση και ερυθρότητα (flushing) στο πρόσωπο.

Κάθε επεισόδιο διαρκεί από 15 λεπτά ως τρεις ώρες. Μπορούν να εμφανισθούν ως και 8 φορές την ημέρα. Γενικά, εμφανίζονται την ίδια ώρα και συχνά ξυπνούν τον ασθενή το βράδυ. Χαρακτηριστικό αυτής της κεφαλαλγίας είναι ότι τα επεισόδια συσσωρεύονται χρονικά σε «κύκλους», δηλαδή σε περιόδους στην διάρκεια των οποίων εμφανίζονται καθημερινά οι κρίσεις. Οι «κύκλοι» διαρκούν από δύο εβδομάδες ως τρεις μήνες.

Συχνά, λόγω της εποχιακής εμφάνισής της, η κεφαλαλγία αυτή συγχέεται με αλλεργική εκδήλωση. Επειδή είναι ιδιαίτερα βασανιστική θα πρέπει να διαγνωσθεί έγκαιρα και να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία. Χρησιμοποιούνται αντι-ημικρανικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου καθώς επίσης και εισπνοές οξυγόνου. Η διακοπή του κύκλου των κρίσεων συνήθως επιτυγχάνεται με χρήση κορτιζόνης, ανταγωνιστών ασβεστίου, αντιεπιληπτικών και άλλων φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά πρέπει να δίνονται από γιατρό έμπειρο στην αντιμετώπιση των κεφαλαλγιών προκειμένου να αποφευχθούν υποτροπές και η θεραπεία να είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH